maanantai 15. syyskuuta 2008

Korealainen sauna

Saunat, tai oikeastaan kylpylät, ovat täällä hyvin suosittuja, ja monet niistä palvelevatkin asiakkaita vuorokauden ympäri. Eilen päätimme tutustua kämppikseni Petrin kanssa yhteen niistä, Siloam Saunaan. Visiitti osoittautui hienoimmaksi Koreassa kokemakseni jutuksi, ja minua harmittaakin suuresti, ettei kukaan ole tajunnut perustaa Suomeen vastaavaa laitosta. Jos it-ala alkaa tulevaisuudessa nyppimään, niin taidan itse korjata tämän puutteen ja ryhtyä kylpylämestariksi.

Paikka oli jo ulkoisestikin vakuuttavan oloinen kohoten viiden kerroksen korkeuteen. Maksoimme n. 5 euron pääsymaksun kassalle, josta saimme mukaamme oloasut joita käytettäisiin lepohuoneissa ja muissa itse kylpytilan ulkopuolisissa paikoissa. Itse kylpeminen tapahtui alasti, mutta muut tilat olivat molemmille sukupuolille yhteiset ja niissä käytettiin kassalta saatua shortsi-t-paita-yhdistelmää. Altaita ja saunoja riittikin enemmän kuin itselläni sormia niiden laskemiseen, tässä vain osa valikoimasta:
- kuuma kivihiilikylpy
- kuuma "mutakylpy"
- lämmin jadekylpy
- kylmä allas
- hierova allas
- suolainen kuuma kylpy
- höyrysauna
- suolasauna, jossa kauhottiin paljusta suolaa ja hierottiin sitä iholle
- hieman suomalaista saunaa muistuttava huone, tosin ilman kiuasta ja korkeita lauteita

Seinustoilla oli lepotuoleja ja -soppeja, joissa alastomat korealaiset nukkuivat rentouttavien kylpyjen jälkeen. Kylvettyämme kylliksemme pukeuduimme oloasuihin ja suuntasimme muihin kerroksiin. Niistä löytyi kymmeniä erilaisia lepohuoneita, joissa olisi ollut helppo ottaa muutaman tunnin tirsat, mutta tällä kertaa emme jääneet nukkumaan mihinkään niistä. Useimmissa lepohuoneissa maattiin lattialla omissa "lokeroissa" hiljaisuuden vallitessa. Paikasta löytyi vain muutamia mainitakseni:
- happihuone
- suolahuone, jossa maattiin lämpimissä suurikiteisissä suolakinoksissa
- sepelihuone
- jäähuone
- kuumia yrttihuoneita
Lisäksi oli erityiset nukkumahuoneet miehille ja naisille, karaokehuoneita, videopelihuoneita, nettikahvila, ruokakioskeja, lasten leikkihuone, elokuvahuone, kuntosali, hierovia tuoleja, eli tekemistä olisi piisannut koko päiväksi. Suurin osa huoneista jäi kuitenkin kokematta, koska talosta katkesivat sähköt (!) kesken kaiken, ja yritykset kömpiä kuumiin, pilkkopimeisiin korealaisten täyttämiin huoneisiin tuntuivat hankalilta. Onneksi käytävillä oli muutamia akkukäyttöisiä hätävaloja, ja henkilökunta toi kynttilöitä ja taskulamppuja, joiden valossa näimme pukeutua ja lähteä pois. Osa asiakkaista oli jopa raivostuneita tapahtumasta huutaen ilmeisesti rahojaan takaisin. Me koimme saaneemme tarpeeksi vastinetta rahoillemme ja poistuimme tyytyväisinä hämärtyvään iltaan.

Ei kommentteja: